maca to flora, która z wielu powodów zasługuje na to, by uważniej się jej przyjrzeć. To z całą pewnością najwyżej uprawiana roślina, która nadaje się do zjedzenia przez człowieka, bowiem można ją odkryć na wysokości 3500 m.n.p.m w peruwiańskich Andach. Na pierwszy rzut oka, jest podobna dobrze nam znanej rzodkiewki. Jej własności są jednak co niemiara bardziej cenne.

Peruwiański żeń-szeń, trawka pieprzowa – w zależności od miejsca, maca jest przeróżnie nazywana. Niezależnie od tego gdzie rośnie ma jednak te same cechy. Nade wszystko ma nadzwyczaj kolosalny wpływ na rozrodczość (zawiera aminokwasy odpowiedzialne za role seksualne), wzmaga wytrzymałość i dodaje siły. Jest zarzewiem witamin B1, B2, B3 oraz C. Zawiera minerały, które w dobranych wielkościach dają poprawne działanie naszego organizmu: miedź, cynk, mangan, bor, selen czy żelazo. Poniektóre z właściwości korzeni maca poprawiają kolor cery, budowę mięśni czy porost Owłosienia włosów. Nie powinno się również zapominać o jej pozytywnym wpływie na zdrowie tarczycy oraz hamowaniu osteoporozy. Istnieją też racjonalne przesłanki ku temu, by mniemać, że efektywnie sprawdza się przy minimalizowaniu objawów depresji.

W jakiej formie najlepiej ją zażywać? Uznaje się, że najlepszy rezultat daje zmieszanie proszku maca z wodą i przyjęcie go na czczo blisko 10-15 minut przed pierwszym posiłkiem śniadaniem. Z powodzeniem wolno go mieszać z koktajlami owocowymi i warzywnymi.

Comments are closed.